luni, 24 octombrie 2011

Coasta de Azur - grădini de vizitat

Deoarece ma documentez pentru o viitoare vizită pe Coasta de Azur, am găsit câteva grădini şi locuri interesante de vizitat. Am în vedere o călatorie cu avionul, cu un low cost, gen Blue Air (poate mai prindeţi oferte de 15-20 Euro/segment), aterizarea şi cazarea fiind la Nisa. Si fiindcă şi toamna grădinile pot fi frumoase, prin combinaţiile lor de culori, recomand câteva grădini de pe Coasta de Azur, la care se poate ajunge relativ uşor, la preţuri foarte mici, cu mijloace de transport în comun, cu plecare din Nisa (pe Coasta de azur preţul unui bilet de autobuz este de doar 1 Euro, fie că mergeţi doar în oras, fie că mergeţi la Monaco, Cannes sau Antibes).

1. Villa Ephrussi de Rothschild
Situată la numai 10 km de Nisa, în zona cea mai îngustă a peninsulei (şi localităţii) Saint Jean Cap Ferrat vila este opera baronesei Charlotte Beatrice de Rothschild (1864-1934), provenită din celebra familie de bancheri cu acelaşi nume. Vila este una dintre cele mai elegante palate Renaissance, de pe Cote d'Azur, amestec de eleganţă şi rafinament din Perioada Belle Epoque (construcţia sa a fost terminata în 1912). In afara vilei propriu-zise (numită şi Villa Ile-de-France), ce a fost lăsată moştenire staului francez de către baroneasă, farmecul aparate al acestui loc este dat de cele nouă tipuri de grădini ( à la française, spaniolă, japoneză, provensală, florentină etc.) ce o înconjoară şi care oferă perspective minunate asupra vilei în sine dar şi asupra litoralului din Saint Jean Cap Ferrat.
Cum ajungem: Se ia autobuzul 81 din Nisa (cum am scris mai sus, pentru 1 Euro), care circulă din 30 în 30 de minute sau trenul din gara centrală.
Video: http://www.youtube.com/watch?v=BCOYd99Icug
Link vilă: http://villa-ephrussi.com/en/home 
Preţ: 12 Euro/adult, 9 Euro/copil 7-17 ani, gratuit sub 7 ani, audioghid inclus, reducere pt. familii, al doilea copil gratis.
In apropiere, în Beaulieu, se află altă vilă, realizată dupa un model arhitectonic grecesc, Villa Kérylos, şi se pot lua bilete combinate: 17 Euro/adult, 13 Euro/copil 7-17 ani.





2.Village d' Eze
Situat la cca 12 km de Nice, Eze este un sat perche, adică cocoţat, pe stâncile ce străjuiesc Mediterana, oferind perspective fabuloase asupra unei mari întinderi de pe Coastă. In Eze sunt magazinase cu suveniruri, o biserica barocă şi (attention!)parfumerii: Galimard şi Fragonard. In vârful său se află o grădina exotica în care predomină cactuşii, printre statuile lui Jean-Philippe Richard, în chip de zeite cu parul fluturand în vânt. Se poate coborî pe cărarea lui Nietzche, spre malul mării, pe unde se zice că trecea filozoful când a scris "Ăşa grăit-a Zarathustra".

Vizita virtuală: http://www.eze-riviera.com/Ezevirtuel/eze.htm
Informaţii: http://www.eze-riviera.com/emotions/welcome.html
Cum ajungem: cu autobuzule 81 sau 112 din Nisa, ce circulă cu o frecvenţă din 30 în 30 minute. Se poate ajunge şi cu trenul în satul de lănga mare, Eze Bord de Mer, dar urmează un urcuş destul de obositor,aşa ca pt. turiştii mai comozi e recomandabilă varianta cu autobuzul.
Preţ intrare grădina exotica: 5 Euro/adult, 2,5 Euro pentru copiii peste 11 ani, gratuit sub 11 ani.






3. Menton
Este un orăşel aflat la graniţa cu Italia, la cca 30 km de Nisa. I se mai spune Perla Franţei, Oraşul (şi Festivalul) Lămâiilor dar şi Paradisul Grădinilor. Pe lânga obiective istorice şi culturale (muzeul Jean Cocteau, palatul şi grădinile Carnolais), Menton este renumit şi pentru grădinile sale, beneficiind, de un climat dulce, ce aproape că ignoră iarna. Cele mai renumite sunt Serre de la Madonne, villa Maria Serena, Val Rahmeh, Fontana Rosa (înfiinţată de scriitorul spaniol Vicente Blasco Ibanez), Les Colombieres. Fiecare are ceva special şi poate nu ar fi o idee rea să staţi 1-2 zile şi în Menton, mai ales că, la o aruncătura de băţ, peste graniţă, la numai 2km de Menton , se află un alt deliciu pentru amatorii de grădini: Giardini Botanici Hanbury.
Cum ajungem: cu autobuzul 100 din Nisa sau cu trenul (aici ar fi de preferat trenul din Nisa pt. ca ajunge mai repede).
Video: http://www.youtube.com/watch?v=AUeE13oNdak
Informaţii grădini Menton: http://www.tourisme-menton.fr/-Les-Jardins-de-Menton-.html




12 comentarii:

  1. Excelenta demonstratie despre cum poate fi o postare cu adevarat utila cititorilor unui blog! Subiect bine definit, informatii concrete, totul sustinut cu imagini sugestive - exact tipul de mesaj pe care personal îl apreciez cel mai mult. Bravo!
    Astept, evident, articolul ce va urma dupa vizita efectiva pe acele meleaguri minunate....

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte buna postarea. Doar ca eu nu am cum ajunge in Nisa ieftin din Cluj...

    RăspundețiȘtergere
  3. As mai adauga si gradinile din Monaco - The Exotic Garden, cu un muzeu de antropologie in incinta si Princess Grace Rose Garden ( aici, sigur ar fi mai bine de mers in primavara, trandafirii sint mai frumosi in Mai ). E la fel de usor de ajuns si aproape de Nisa. Eu n-am reusit sa le vad, am preferat, sa ajung la Menton.
    Cind e programata calatoria ? Sper, sa aveti timp favorabil si sa vedeti cit mai multe .

    RăspundețiȘtergere
  4. Tocmai la vara, avem timp de visat! O zi e programata si pentru Monaco, asa ca nu o sa ratam gradina exotica si gradina de trandafiri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesante si consistente informatii! Ma bucur ca m-ai gasit pe FB, chiar nu stiam de blogul tau. Asa ca te adaug si in blogroll cu ocazia asta :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Răspunsuri
    1. Am revenit de la Barcelona de ceva vreme dar nu prea am mai intrat pe net, fiind prins de probleme personale. O sa-mi fac timp sa scriu si eu cate ceva! Pe scurt programul a fost aşa:
      1. Vineri 13 aprilie: sosire pension Ciudadela pe la ora 13, mers la Palau de la Musica Catalana, rezervat bilete pt. concertul din ziua următoare, Casa Calvet (exterior), apoi pe Passeig de Gracia - Casa Batllo, Casa Mila, Palau Baró de Quadras - Casa Asia, casa Terrades (exterior). Luat metrou de la Diagonal la Piata Espana, ramas seara la Font Magica.
      2. 14 aprilie - Catedrala la Seu (cu simpaticele gâşte din claustru), piaţa Saint Felipe de Neri, Sagrada Familia, apoi metrou până la Collblanc pt. stadionul Nou Camp, mers pe jos la Palau Reial de Pedralbes - cu muzeele ceramicii şi de artă decorativă iar seara concert la Palau de la Musica Catalana.
      3. 15 aprilie - piata Reial, Rambla, monument Colon (cu urcare in vârf), Acvariu, stat un pic pe plajă (îmbrăcaţi :)) la Barcelonetta, pe lângă sculptura "Homage to Barceloneta", de Rebecca Horn; luat Transbordador Aeri pâna pe Montjuic - grădina de cactuşi Mossen Costa şi Mirador - fermecătoare, apoi Fundatia Juan Miro. Coborât cu autobuzul spre Pavilionul Mies van der Rohe si Caixaforum (avea 2 expoziţii temporare gratuite foarte bune: Goya şi Delacroix). Reîntorşi la hotel, pauză, apoi muzeele Picasso (coadă fiindcă era gratuit - era duminica după ora 15), muzeul european de artă modernă, Barbier Mueller şi MUHBA. Am incercat sa intram în toate deoarece erau şi ele gratuite.
      4. Monserrat - plecat dimineaţă pe la 7,30 cu trenul R5, apoi cu cremaliera. Madonna neagră, basilica, muzeul - picturi neaşteptat de bune, urcat pe munte cu funicularul, mică drumeţie pâna la Sant Joan, stâncile fabuloase, masă la restaurantul de acolo, coborât tot cu funicularul, ajunşi înapoi în Barcelona pe la 15, in piaţa Espana. Luat metrou până la Vallcarca, la Parcul Guell, apoi pe Rambla - cafe Zurich, Antigua Casa Figueres, magazinul de umbrele, un pic în Raval - pisica lui Botero şi biserica Sant Pau del Camp; la întoarcere iar Rambla şi biserica Santa Maria del Pi şi Santa Maria del Mar în drum spre hotel.
      5. Tibidabo, urcat în vârful bisericii, panorama peste toată Catalunya, coborât la muzeul de ştiinţă pt. copii Cosmocaixa, avinguda Tibidabo cu case moderniste, metrou spre MNAC - cam 3 ore, apoi iar metrou spre Liceu, spre Palau Guell - foarte interesant pt. a urmări evoluţia ulterioară a lui Gaudi.
      6. Muzeul de ciocolată, grădina zoologica, Parc Ciutadela cu Castelul celor 3 dragoni şi fântâna barocă, plecat la aerport pe la 15.
      Barcelona mi-a plăcut, mă aşteptam la mai puţin :).

      Ștergere
  7. Uau...de-abia astept relatarile.
    Ce parere ai sa scriem in acelasi timp despre un obiectiv si sa dam linkuri de la unul la altul? Ca poate avem impresii diferite. Uite, eu vreau sa fac o postare separata pt Palatul muzicii catalane si daca faci si tu, ar fi o idee, mai ales ca eu regret ca nu am ales un cocert acolo si m-am dus la vizita ghidata si atunci cititorul o sa aiba un exemplu de vizita ghidata si unul de concert in acelasi loc. Poate fac inca una cu zona gotica, incluzand si cele 2 biserici pomenite de tine. Ah, si Parcul Guell la fel, mi-a mai ramas de scris, poate faci si tu o postare separata, ce spui? Dar, cum nici eu nu stau bine cu timpul, as reincepe Barcelona doar prin 4-5 mai si nu vreau sa mai scriu mai mult de 2 postari pe saptamana.
    Mie mi-ar placea ideea de "a doua opinie", care nici nu trebuie sa coincida cu prima, in fond suntem subiectivi si asa si trebuie sa fie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi cer scuze dar nu am timpul şi inspiratia necesara ca sa scriu in perioada aceasta! Oricum, multumesc pt. articolele dvs. de pe blog pt. ca mi-au fost extrem de utile in pregatirea vacantei la Barcelona!

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi pare rau, mi-ar fi placut sa incercam un fel de duplex. Dar stiu cum e si cu timpul liber si cu cheful, uneori.
    Iti multumesc ca-mi multumesti, uneori e bine sa ti se intample :)) tot de curand am simtit ca altcineva a mai scotocit mult la mine, apoi am vazut articolele de pe blogul lui, dar nici un cuvintel inspre mine.

    RăspundețiȘtergere