miercuri, 18 martie 2020

O zi în Bulgaria: Golful Bolata – Pădurea de piatră (Pobiti Kamani) – Mormântul tracic de la Sveștari




Pandemia globală are și efecte benefice: timp berechet și ocazia de a scrie despre vremurile bune d’antan, nu mai tarziu decat anul, cand calatoream liberi si fara povara unei inevitabile molime planetare!  Să începem cu Bulgaria!
    Avand neshte treburi dă servici, vreo 2 zile, pe la inceputul lui iunie 2019, in  faimoasa statiune Mamaia, am hotărât sa nu ne intoarcem direct acas’, ci sa dam  o raita auto de o zi prin Balgaria. A rezultat un road trip conjugal placut, insotiti fiind  de vreme buna, dar si de voie buna (decoperim tot mai des placerea vinovata a calatoriei fara odrasle!, în fine, de fapt ei ne refuza, dar privim partea plina a paharului …). A rezultat traseul următor:
https://goo.gl/maps/w1LaGkGs4cjdP3Dn7
1. Farul de la Shabla - demn de luat in considerare avand in vedere ca este situat in cel mai estic punct al Bulgariei, cu o inaltime de 32 m , si construit pe la 1857, la initiativa turcilor, stapani peste acest teritoriu in acea vreme. Altfel nimic deosebit, un far dragut, vopsit in rosu si alb, culori ce dau bine pe fundalul maritim, dar fara sa aiba chelcășoz speșăl. E ceva zonă militară, nu te poți apropia, doar poze peste gard.

2. Stancile de la Tyulenovo - un tarm înalt, mai salbatic, cu stanci abrupte, bune pntru plonjoane subaacvatice de la mare înalțime. Vizual, peisajul e mai spectaculos decat monotonia insipidă a țărmului jos, majoritar pe litoralul romanesc. Daca vrei, insa, sa faci plaja si nu esti Michael Phelps (mare inotator), te-ai lins pe bot, scuzati jargonul neadecvat, ioc plaja! Eventualii iubitori de nisip se pot consola la terasa hotelului din apropiere, ceea ce am facut si noi, savurand o cafea si peisagiul marinaresc, cu barci parcate regulamentar si amintitele stanci abrupte.

3. Golful Bolata - pitoresc, interesant, perfect semicircular, marginit de stanci rosiatice, si cu intrare lina in apa. Se poate urca, pe niste trepte abrupte pana pe inaltimile alaturate, de unde se pot face poze bune, panoramice. Un loc relativ retras, cu putini oameni la momentul vizitei noastre, merita efortul de a ajunge aici, fie pentru plaja, fie doar pentru spectaculosul peisaj local. E si foarte aproape de Capul Kaliakra, un alt obiectiv remarcabil in zona, pe care, insa, il mai vazusem si l-am ocolit.

4. Padurea de piatra - Pobiti Kamani. Coloane stancoase cilindrice, de cativa metri inaltime, goale pe dinauntru (sau umplute cu nisip)!, intr-un decor vag-desertic. Originea lor este incerta, existând două ipoteze – una biologică, adică depuneri de corali pe fundul mării ce exista odinioara aici, alta geologica, adică datorită acțiunii agenților externi (precipitații, vânt, etc.), care au sculptat meșteșugit reliefu’ local. Revelatia excursiei - un peisaj insolit si un fenomen geologic extrem de rar, de-a dreptul spectaculos, după umila mea opinie, inconturnabil (ca sa fiu barbar si sa masacrez limba romana, poluand-o cu neologisme neavenite frantuzesti) pentru turistii aflati in zona Varna.

5. Calaretul de la Madara - un basorelief  ecvestru în mărime naturală, cu semnificatie majoră pentru întemeirea statului bulgar - primul țarat, hanul Tervel, anul 710. Este sculptat la 23 m înălțime, într-o stânca de cca 100 m. Reprezintă un călăreț – Madarski Konik (însoțit de un câine și o acvilă) ce aruncă o suliță către un leu și este în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1979.
                      Sursa poza Svestari - Interact-Bulgaria / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thomb-Sveshtari-2.jpg







6. Mormantul tracic de la Sveștari -   Sveștarska grobnița

După un drum cam bombardat (Razgrad-Isperich), prin sate bulgărești obscore și, aparent nelocuite, am ajuns la presupusul mormânt al lui Dromichete, vestitul rege get. Se presupune că el ar fi fost înhumat aici, alături de soția sa (fiică a diadohului Lisimah, cel care a fost invins de Dromichetes. Lisimah, conform legendei, a fost lasat in viata, ba mai mult, invitat la un ospat regal, apoi, impresionat de generozitatea si modestia geta, a facut pace si si-a dat fata, ca sotie lui Dromichetes). Mormantul a fost descoperit in 1982 intr-o movila-tumul. Ulterior, micul deal a fost inlocuit cu buncăr masiv din beton, care a fost reacoperit de iarbă, reluând forma initiala de tumul. Se intra doar cu tur ghidat (noi am prins in limba bulgara fiindcă nu am am mai vrut să aștetăm ipotetici călători străini, care să formeze un grup) si pot spune ca locul este realmente spectaculos, mai ales daca iti place, cat de cat, istoria. In  buncarul cavou esti intampinat de cariatide policrome, juma’ femei, juma’ flori, blocuri mari de piatra si o usa antica monumentala. Locul emana istorie pura si are  o aura mistico-antica,  evocand o piramida egipteana; se afla în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1985. O experienta pe care o recomand! Din pacate, nu se pot face poze in interior. Mai multe informatii:
Cam asta ne-a fost mini-excursia bulgareasca, am mai mers prin coclauri, pe drumuir proaste, pe ruta Madara – Ruse, am trecut podul de la Giurgiu si am ajuns acasa pe la 22. Veni, vidi, vici.

































































https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thomb-Sveshtari-2.jpg



                      Sursa poza Svestari - Interact-Bulgaria / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)






















































https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thomb-Sveshtari.jpg

Sursa poza Svestari- Interact-Bulgaria / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)