Circuitul celor 7 lacuri - din Munții Rila
- reprezintă un traseu montan mediu, ca dificultate, care permite traversarea unor peisaje alpine spectaculoase, cu lacuri glaciare, culmi ascuțite, cascade, păsuni, poteci printre jnepeni. Acest traseu este extrem de popular in Bulgaria, asa ca trebuie sa va asteptati la numerosi "colegi" de drumetie, mai ales daca vremea e favorabila! - durata traseu = 4-6 ore, in functie de timpul disponibil si conditia fizica (noi ne-am grabit, pentru ca in aceeasi zi ne-am intors acasa, trecand cu bacul pe la Turnu Magurele).
- diferenta de nivel - cca 500 m, pana in punctul cel mai inalt, cu vedere panoramica (nu este obligatoriu)
- pentru a ajunge la punctul de plecare in traseu (Cabana Lacurilor Rila) se pleaca cu telescaunul din localitatea Paniciște (Panichishte), o mica statiune de langa Sapareva Banya, localitate mai maricica, cu ceva ape termale, un gheizer?! si un aquaparc termal.
Un hotel bun, cu spa mi s-a parut 103 Degree Hotel&Spa.
Noi veneam din Borovets, de la cca 40 km, ne grabeam sa plecam acasa si nu am profitat de apele calde din regiune.
- telescaunul costa 20 leva/persoana si, in 20 minute, te urca la 2135 m((Cabana Lacurilor Rila). De aici, prin dreapta cabanei, se urca o culme destul de abrupta, in circa jumatate de ora, apoi se merge pe un platou relativ neted, avand in stanga, jos, intr-o vale, 4 lacuri: De jos - Dolnoto situatat la 2095 m altitudine, Pestele -Ribnoto 2184m alt., Trifoiul -Trilistnika, altitudine 2216 m, Gemenii - Bliznaka, 2243 .
- In alta jumatate de ora se ajunge la Lacul "Rinichiul-Babreka", 28 m adancime, altitudine 2280m, nume ce-i sugereaza forma perfect anatomica.
- De aici incepe un urcus mai abrupt,de circa o ora, spre lacurile "Ochiul" - Okoto", cel mai adanc, 37 metri adancime, situat la 2440m altitudine, dar si cel mai fotogenic, apoi spre Lacul Lacrima (Salzata), situat la 2535m. Urmeaza varful Ezereh Vlah - 2560 m, de unde se pot vedea toate cele 7 lacurile. Se poate merge si mai sus spre alt varf - Otovitsa, pentru o panorama mai cuprinzatoare, insa noi ne-am oprit aici.
- la intoarcere, am luat-o pe poteca ce coboara, de la Lacul Rinichiul, spre cele 4 lacuri pe care le vazusem anterior de sus, trecand pe langa fiecare, pe o poteca destul de lunga, cu podete si parauri, realizand un fel de circuit.
Atentie la orientare! Dupa lacul de jos, se coboara destul de abrupt, apoi se merge printre jnepeni, pe poteca, insa la un moment dat trebuie cotit la stanga, si urcat spre cabana unde este telescaunul. Nu este pericol de ratacire, pe timp senin, trebuie doar un minim simt al orientarii si un pic de atentie!
In concluzie, o drumetie frumoasa, cu peisaje spectaculoase, pe care o recomand muntomanilor amatori, si nu numai!